dilluns, 20 d’octubre del 2008

Com crear enllaços

Descripció

Crear enllaços és importantíssim. De fet, podríem dir que és el més important dels blocs. És la base sobre la que es sustenta tota la dinàmica blocaire.

Per tant, un bon consell per a tothom que comença a escriure al seu bloc és que en el moment d'escriure qualsevol missatge s'ha de procurar sempre posar com a mínim un enllaç a un altre bloc o una altra pàgina. He dit com a mínim, però de fet com més en posarem millor, així que val la pena agafar pràctica.

Configuració

Avui aprendrem a fer enllaços. Anem a veure-ho pas a pas:

1.- Entrarem al bloc amb una de les formes que vam veure quan parlàvem de com anar al panell del bloc.

2.- Triarem l'opció de Configuració del nostre bloc.



3.- Anirem a l'apartat de configuració de Comentaris.



4.- Ens assegurarem de que tenim activada l'opció que Mostra els enllaços d'entrada.




Això ens ajudarà a saber quan algú en un altre bloc ha inclòs un enllaç al que nosaltres hem escrit. Podrem anar a veure què estan dient sobre el nostre bloc i podrem comentar què ens sembla el que s'està comentant.

Pràctica

Ara anem a veure com els crearem nosaltres. Per fer la pràctica, farem un missatge amb el resum del que s'ha publicat en la resta de blocs de l'aula:

1.- Mirem el menú lateral d'aquest bloc on podem veure els últims apunts publicats en tots els blocs. Necessitarem l'adreça url de cada apunt que vulguem resumir. Es tracta de l'adreça que ens sortirà en fer clic amb el botó de la dreta del ratolí a sobre del títol del missatge (una altra raó per la qual és important posar el títol als missatges o apunts).



2.- Anem a escriure el nostre resum i en el moment en què parlarem del bloc en qüestió (en el nostre exemple, el missatge de Inici del Blog del bloc d' Una vida com la d'un altre), triarem les paraules que volem destacar (sol ser el títol o algun aspecte que volem destacar).

3.- Ara copiarem l'adreça del missatge del bloc del company, amb el botó de la dreta del ratolí.

4.- Tornem al nostre bloc. Seleccionem les paraules que volem destacar i cliquem el botó que té com una cadena i una bola verda.



5.- S'obrirà una finestra que ens demanarà una adreça "http://". Esborrem el que hi ha, fem clic amb el botó dret del ratolí i enganxem.

6.- Ara les paraules triades tindran un color diferent al de la resta del text i quan publicarem el missatge, els lectors podran fer-hi clic per anar a l'altre bloc.

Exemple

Entre el dilluns i el dimecres passats es van obrir tots els blocs de l'aula:

Estel va anunciar l'
inici del blog i la intenció de perdre la por a l'ordinador; natura utilitzava un senzill hola per donar-nos la benvinguda; merce obria amb ganes d'aprendre molt; moltes ganes de fer coses també en té JoRdI, sobretot ara que s'apropa la castanyada i està reclutant gent que vulgue passar-s'ho bé; Tamaritah i lauretta també tenen ganes de passar-s'ho bé, amb un hola mulon i salutacions a la genteta, que sembla que són un grupet de 5.

El primer que s'ha animat a escriure un segon missatge ha estat Guzman, que molt content ens anuncia que Les Useres B ha guanyat el primer partit sense suar la samarreta, enhorabona perquè ja es veu que comencen bé la lliga.

Encara hi ha un bloc amb un missatge sense títol i un altre que no té cap missatge.

Nazaret, en un missatge sense títol, ens conta que està molt contenta de tenir bloc. Com veiem, hem fet l'enllaç igualment, però és més difícil de trobar, ja que l'adreça només apareix en un únic lloc i cal obrir la pàgina completament i anar a trobar

Tanmateix, el bloc de Tortosa, pel fet que encara no té cap missatge, només el podem enllaçar al títol genèric, podrem anar a visitar-lo igualment però la diferència serà que no rebrà un "enllaç entrant" al missatge.



I finalment, un últim consell: aconstumem-nos a comprovar els enllaços regularment per comprovar que no ens hem equivocat.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Si, probablement per la qual cosa es